Bij het begin van de reis hadden we een probleem met de vrachtbus. Voordatwe dit probleem ontdekten, hebben we de bus een aantal malen opnieuw uit- en ingeladen en konden we pas 4 uur later vertrekken naar ons eerste overnachtingsadres vlak bij de Oostenrijkse grens.

p1000372 640x480 Daar regende het voortdurend en liepen wij in de modder naar onze tenten. De volgende dag kwamen we laat in de avond op een camping in Pauli? bij Arad in RoemeniŽ aan waar het warm en droog was, en hebben we daarna elke dag ons werk kunnen doen bij heerlijk zonnig weer.

p1000377 320x240Op de camping in Pauli? bij Ana en Cornel mochten we een hoogtepunt beleven; namelijk de baby Lucas Raul zien, waarvoor we op een vorige reis mochten bidden. Toen vertelde de moeder Nicoletta ons team dat ze 2 miskramen had gehad en 1 baby van 10 weken had moeten afgeven.Nu mochten we een gezonde baby zien als antwoord op onze gebeden.

sl550001 320x180De volgende dag zijn we in Tinca op bezoek gegaan in een arme zigeunerwijk om een nieuw schoolgebouw te zien.†In deze school krijgen kinderen van deze verwaarloosde groep mensen onderwijs. Maar niet alleen onderwijs, ook kleding, lichamelijke verzorging, enz. Er is een verschil van dag en nacht tussen deze kinderen en diegene die nog niet zijn toegelaten zijn tot deze school. De school is nu uitgebreid met 2 nieuwe lokalen zodat er meer van deze arme kinderen kunnen worden opgevangen en zo een betere toekomst dan hun ouders tegemoet kunnen gaan. We hebben hier allerlei schoolmaterialen achter gelaten en ook wat kleding. Ook zagen wij dat er geen verwarming was aangelegd in de nieuwe lokalen, wat in RoemeniŽ wel hard nodig is. De winters zijn er koud, er zijn weken dat de temperatuur-20 graden is! Maar de directeur van de school zei ons, dat daar geen geld voor was. Ons team en onze gemeenschap willen helpen met de financiŽn voor het aanleggen van een verwarming, zodat deze kinderen van de winter ook in een warm klaslokaal zitten.

p1000751 320x240Daarna zijn we doorgereden naar onze bestemming n.l. een kindervakantieoord in de bergen van Some?u Rece. Dit wordt geleid en beheerd door Victor en Lucia Tarcea. Daar kregen wij prima woon- ,eet- en slaapgelegenheid.

We konden soms deelnemen aan de programmaís voor kinderen en tieners met zang en dans, ook enkele malen bij het kampvuur op het terrein.

sl550015 320x180De dag na aankomst zijn we met de mannen uit ons team inkopen gaan doen in groothandel de Metro: levensmiddelen en waspoeder voor de armen, om die daarna te sorteren in 50 tassen die ongeveer een gewicht van 25 kilo per tas hadden.

p1000837320x240Deze tassen met voedsel en de kleding (o.a. nieuwe jacks en nieuwe snowboots voor alle leeftijden) zijn we onder begeleiding van Georghe Presecan, een pastor in Cluj Napoca naar de arme families gaan brengen. Voor de kinderen hadden we naast kleding en schoenen ook schoolmaterialen, speelgoed en snoep meegebracht uit Nederland.†Hoe graag hadden we u laten zien hoe blij deze kinderen en hun ouders waren toen ze al deze dingen van ons kregen.

Ook zijn we in Pata Rit, een wijk in Cluj Napoca met ons team op bezoek geweest bij 160 arme families die wonen bij de vuilnisbelt van deze universiteitsstad. We troffen vreselijke toestanden aan waaronder deze mensen met hun kinderen proberen te overleven. sl550070 320x180Ze trekken er dagelijks op uit om lege flessen te verzamelen op de vuilnisbelt om die daarna te verkopen om zo een beetje in hun levensonderhoud te voorzien. We troffen daar een kleuterschooltje aan met zoín 40 kinderen, een begin om de nieuwe generatie te bereiken en te begeleiden naar een betere toekomst. We mochten daar zingen van onze Heer en met een platenboek over Jezus en Zijn liefde voor kinderen vertellen. Na afloop konden we ieder kind heerlijk verwennen met een zakje snoep en chips.†p1000678 320x240Verder lieten we voor deze families en hun kinderen kleding, schoenen, voetbalshirts en voetballen, regenkleding, speelgoed en tassen met voedsel enz. achter.

Bert en Margriet Looy zijn een Nederlands echtpaar dat al vele jaren in RoemeniŽ onder de armen werkt. Zij hebben een heel zware taak om deze families met hun kinderen te helpen en te begeleiden naar een betere toekomst. Zij zijn bezig om nieuwe huisjes voor deze mensen te bouwen†met hulp van teams van vrijwilligers uit Nederland en BelgiŽ. Maar zij hebben vele jaren problemen met het krijgen van vergunningen van de overheid voor dit werk. Zij vragen ons gebed om het vol te houden om zich in te zetten voor deze zeer arme families en hun kinderen.p1000693 320x240

Na al dit werk zijn we blij en dankbaar kunnen terugkeren naar Nederland en beseffen weer eens te meer hoe goed wij het hier hebben in ons landje. En ook dat wij verantwoordelijk zijn om iets voor deze arme mensen te doen.

Ook heeft ons team gezien hoe arme families - mede door de reizen die we vanaf 1991 maken - naar betere omstandigheden zijn geholpen.

Tot slot IEDEREEN die aan het welslagen van deze missie heeft bijgedragen:

HEEL HARTELIJK DANK !